AKTÜELHepoku    
Her Hafta width=3 Türkiye width=3 Dünya width=3 Toplum width=3 Kültür Sanat width=3
 
   
 



Mezopotamya manzaralı yemek keyfi
GÖKÇEN BEYİNLİ DİNÇ  


Yöre mutfağından lezzetleri tadabileceğim bir mekân aradığımda, şehirde bu türde birçok restoran olmasına rağmen, Mardinliler söz birliği etmişçesine, "Cercis Murat Konağı"nı işaret etti.

Mardin bence sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en mistik şehirlerinden biri. İnsanlığın kadim tarihine evsahipliği yapan Mezopotamya ovasında bulunan bu kent, kurulduğu günden beri farklı kültürleri buluşturdu topraklarında. Bu farklı kültürlerin izi şehrin dokusuna, kokusuna, ruhuna sinmiş desek yeridir. Tabii bir de mutfağınaBen de yolum bir haber için Mardin'e düştüğünde, bu muhteşem şehri bir yandan kısa zamanda tanımaya çalışırken, bir yandan da öğle yemeği için yöre mutfağından lezzetleri tadabileceğim bir mekân aradım. Şehirde bu türde birçok restoran olmasına rağmen, Mardinliler söz birliği etmişçesine, "Cercis Murat Konağı"nı işaret etti. 1880'lü yıllardan kalma bir Süryani konağında bulunan mekân, Mezopotamya ovasına hâkim muhteşem terasıyla karşıladı beni. İstanbul'dan geldiğimi, yöre mutfağını az da olsa tanımak istediğimi söyleyince, o gün mutfaklarında bulunan yemeklerden tadımlık getirerek sofrayı donattılar. Tadımlık dediysem yanlış anlamayın, her tabak ana öğün gibiydi. Sadece Cercis Murat Konağı'nda olduğu söylenen Süryani yemekleri ekşili erik yahnisi ve kitelraha ile başladım. Ekşili erik yahnisi; kuzu eti, yeşil erik, kabak, maydanoz ve taze soğanla yapılan bir tür yahni. İddialı bir tat, ben pek hoşlanmasam da deneyin derim. Kitelraha ise Süryani içli köftesi. Mekânın sahibi Ebru Baybara Demir'in bu yemek için iki yıl araştırma yaptığı söyleniyor. Kesinlikle değmiş, çünkü benzersiz bir lezzetSadece Mardin'de değil, tüm Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan kaburga dolması, haşlanmış içli köfte, nar ekşili salata da vardı sofrada. İçli köfte ve salata güzeldi, ancak bence kaburga dolmasını en iyi Diyarbakır'da yapıyorlar. O gün bulunmayan incasiye, yani erik tavası, mahlepli patlıcanlı pilav ve kaburganın sulu hali olan tarçınlı dobo da mekânın iddialı yemeklerinden. Bunlara ek olarak çeşitli zeytinyağlılar ve tatlılar da mevcut. Ben irmik tatlısından yana koydum tercihimi; lezzetliydi. Türk, Kürt, Arap ve Süryani mutfağından lezzetleri sunan Cercis Murat Konağı, yedi yıldır açık. Buranın en önemli özelliği, yemeklerin malzemelerinin, Ebru Baybara Demir'in kurduğu gastronomi merkezinde üretilmesi. Ebru Hanım'ın geniş çaplı araştırmalar ve uzun emeklerden sonra kurduğu merkezde yöreye özgü yemeklerin öğretildiği dersler de veriliyor. Bence mekânın tek dezavantajı fiyatları. Bölgeye özel fiyatlara birkaç günlüğüne de olsa alışınca, İstanbul seviyesinde fiyatları görünce insan şaşırıyor ne de olsa. Yine de bence Mardin'e gitmişken, üstelik Mezopotamya ovası manzarası için de değer!
1   2  
 
 
Her hafta | Türkiye | Dünya | Toplum | Kültür Sanat | Yazarlar | Künye / İletişim | Bize ulaşın  
width=10
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003-2017 Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Üretim ve Tasarım

Turkuvaz Medya Dijital